Alle info omtrent het aanleggen van computer netwerken

UTP kabel maken

Informatie

UTP aders

Zelf UTP kabel maken? We leggen uit hoe je zelf een UTP kabel (Netwerkkabel) kunt maken. We leggen duidelijk uit welke materialen en gereedschap je nodig hebt. Daarnaast leggen we uit wat de stappen zijn om zelf een UTP kabel te maken. Daarbij geven we ook aan hoe je een UTP krimptang en een kabeltester dient te gebruiken.

UTP kabels zelf maken heeft een aantal voordelen:

  • De kabels kunnen precies op de juiste lengte worden gemaakt.
  • Als er kabels door muren, plafonds of vloeren gelegd worden hoeven er minder grote gaten te worden geboord. Dit doordat er nog geen stekkers aan de kabel zitten. Daarnaast is er geen risico dat de connectors bij het trekken van de kabel wordt beschadigd.

Zelf netwerkkabels maken gaat vrij eenvoudig en snel. Als je het juiste gereedschap en kennis hebt (na het lezen van deze handige handleiding) in ieder geval.

Voor het zelf maken van een UTP kabel (netwerkkabel, internetkabel) heb je de volgende materialen nodig:

UTP kabel is bij de meeste webwinkels alleen te koop op rollen van 100 en 305 meter. Bij Kabeldirect is het echter ook mogelijk om UTP kabel te kopen per meter. Zo kunt u precies de juiste lengte bestellen, zonder dat er veel UTP kabel overblijft.

[magento pid=’23,25,8,194,192′]

Voor het maken van een netwerkkabel kan Cat5e of Cat6 kabel worden gebruikt. Cat6 is de verbeterde versie van Cat5e, het grote verschil is de bandbreedte die gehaald kan worden. Voor thuisgebruik is Cat5e echter meestal voldoende, echter is het gezien het kleine prijsverschil toch verstandig om voor Cat6 kabel te kiezen. Vooral gezien de steeds hogere snelheden van internetverbindingen in de toekomst.

Stap 1: UTP kabel strippen

De UTP kabel dient nadat deze op de juiste lengte is geknipt eerst te worden gestript. Bij UTP kabels hoeft alleen de buitenmantel te worden gestript, de individuele aders hoeven niet te worden gestript. Let wel op dat deze niet beschadigd raken bij het strippen van de buitenmantel. U kunt de buitenmantel strippen met een mesje of met de krimptang, afhankelijk van wat u het prettigst vindt. U dient ongeveer 3 centimeter vanaf het einde van de kabel een fijne snede rondom de kabel te maken. Druk niet te hard op de tang of het mes en maak een ronddraaiende beweging.

Stap 2: Volgorde aders in RJ45 stekker

Nadat de mantel is gestript dien je de aders uit elkaar te draaien en op onderstaande volgorde te rangschikken:

  • wit-oranje
  • oranje
  • wit-groen
  • blauw
  • wit-blauw
  • groen
  • wit-bruin
  • bruin

Stap 3: Aders gelijk knippen

Voordat de RJ45 stekker op de kabel kan worden bevestigd, moeten eerst de gerangschikte aders recht worden geknipt, zodat deze allemaal dezelfde lengte hebben.

Stap 4: RJ45 stekker op UTP kabel bevestigen

Daarna dient u de aders in de RJ45 stekker te schuiven, houd de UTP stekker daarbij met het lipje naar de onderkant. Let goed op dat de aders in de juiste volgorde blijven en dat deze volledig tot het eind van de stekker worden doorgeschoven. Zorg er ook voor dat de mantel een stuk in de stekker gaat, tenminste tot de hoogte waar de inkeping zit in de stekker. Deze wordt straks aangedrukt met de krimptang, en zorgt ervoor dat de aders niet uit de stekker kunnen.

Ter verduidelijking een afbeelding van de gekleurde aders in de RJ45 stekker, de clip wijst naar achteren:

Volgorde UTP aders in RJ45 connector

Volgorde UTP aders in RJ45 connector

Stap 5: RJ45 stekker krimpen met krimptang

Schuif de RJ45 stekker met de ingeschoven aders in de UTP krimptang, Knijp de tang goed aan, de aders worden nu vastgezet en blootgelegd. Daarnaast wordt de mantel in de stekker vastgedrukt. Knijp de krimptang voor de zekerheid nog een keer goed aan. Nu ben je klaar met het maken van de UTP kabel (netwerkkabel), en is deze geschikt voor gebruik!

TIP: RJ45 stekkers zijn slechts eenmalig te gebruiken. Zorg dus voor reserve RJ45-stekkers voor het geval je een fout maakt.

(Optioneel) Stap 6: Kabel testen met kabeltester

Om zeker te weten dat de zelfgemaakte UTP kabel 100% in orde is, is het aan te raden om deze te testen met een kabeltester. Een kabeltester bestaat uit 2 delen, één deel met lampjes en een knop (Hoofdmodule), één deel zonder knop, soms met lampjes (Afstandsmodule).

U dient de hoofdmodule van de kabeltester aan de ene kant van de kabel te bevestigen, de afstandsmodule aan de andere kant. Nadat u op de knop drukt zullen de lampjes van de juist werkende aders gaan branden. Als er lampjes uit blijven, zijn er waarschijnlijk aders die zijn beschadigd of niet goed zijn aangeknepen.


Kabeldirect | KabelBLOG