We krijgen vaak de vraag wat de beste oplossing is om een netwerk of internetverbinding aan te sluiten tussen 2 gebouwen. Dit kunnen bijvoorbeeld twee kantoorpanden zijn op hetzelfde terrein, maar ook een schuur, stal of tuinhuis in de tuin of op eigen terrein.
UTP of glasvezel?
UTP is hier minder geschikt voor. Dit heeft meerdere redenen, waaronder:
- Verschillen in aarding, dit kan tot storing leiden
- Langere afstanden dan 100 meter (UTP kan tot maximaal 100m worden toegepast)
- In het geval van UTP dient het een speciale buitenkabel te zijn. Dit aangezien er helemaal geen vocht bij mag komen. Over een UTP kabel gaat namelijk een een elektrisch signaal (in tegenstelling tot een glasvezelkabel).
Het is waarschijnlijk dus wel duidelijk dat glasvezel hier de beste oplossing voor is. Het nadeel van glasvezel is dat de stekkers op een glasvezel kabel stukken minder makkelijk te monteren zijn dan op een UTP kabel. De stekkers dienen namelijk gelast te worden dmv fusielassen.
Prefab glasvezel kabel
Gelukkig is daar een ideale oplossing voor, namelijk een prefab glasvezel kabel. Deze zijn er in meerdere soorten, lengtes en uitvoeringen. Onze prefabkabels zijn binnen / buitenkabels dus voor beide toepassingen geschikt. Ze zijn echter beperkt knaagdierbestendig, dus wij adviseren altijd om deze toch in een mantelbuis te leggen.
De prefab glasvezel kabels zijn standaard voorzien van een beschermbuis met trekoog en daardoor eenvoudig te installeren. Ook zorgt de beschermbuis voor een robuuste bescherming van de connectoren. Voor de afwerking van de kabels is geen gereedschap nodig! De diameter van de wartels is 27mm, dit is het dikste punt van de bekabeling. Houd hier dus rekening mee met het kiezen van de juiste mantelbuis. Daarnaast adviseren wij bij langere afstanden, vanaf 300 meter, alleen singlemode te kiezen. Tot 300 meter is multimode kabel aan te raden.
Afmonteren en aansluiten
Aan beide kanten, dus in beide gebouwen kan de prefab kabel worden afgemonteerd in een patchbox of 19 inch paneel. Deze kan vervolgens gemonteerd worden in een wandbehuizing of patchkast.
In de patchkast dient het optische glasvezel signaal dan weer te worden omgevormd naar een UTP (koper) signaal. Hiervoor dien je gebruik te maken van een SFP module en een media converter.
Benodigdheden:
- Prefabkabel RL23xx/24xx/41xx/42xx
- Aan beide kanten patchbox / 19” paneel
- Eventueel wandbehuizing
- Van de patchbox/paneel naar de actieve apparatuur patchkabels
- Vervolgens SFP module of mediaconverter
- Optioneel cleaners
Wil je meer informatie over de verschillen tussen Single- en Multimode, de diverse stekkers en meer? Lees dan onze blog: Alles over glasvezel!