Alle info omtrent het aanleggen van computer netwerken

Definities

Informatie

  • Cat5e / Cat6

Het belangrijkste verschil tussen Cat5e en Cat6 is de maximale bandbreedte die kan worden behaald met de kabel.

Cat5e = 100 Mhz
Cat6 = 250 Mhz

In principe kan met beide kabels een snelheid van 10/100/1000 Mbit worden behaald (max. 1 Gbit)
Vooral bij langere afstanden is het echter aan te raden om te kiezen voor Cat6, omdat deze gegarandeerd een snelheid van 1000 Mbit (1 Gbit) halen.

  • Switch

Een switch kan worden gebruikt om meerdere apparaten (meestal computers) met elkaar / internet te verbinden.

  • Router

Een router kan worden gebruikt om een internetverbinding vanuit het modem te verdelen over meerdere apparaten.  De router zorgt ervoor dat de apparaten (meestal computers) die worden aangesloten dmv DHCP worden voorzien van een IP-adres.

Tegenwoordig hebben de meeste routers ook een WLAN functie, waardoor het direct ook draadloze routers zijn. Meestal is een router in dit geval ook voorzien van een antenne. De router werkt dat direct als wireless access point, waardoor andere apparaten draadloos verbinding met internet kunnen maken.

  • Kabeltester

Een kabeltester kan worden gebruikt om te controleren of de aders van een UTP kabel correct zijn aangesloten, en of deze aan beide kanten in de goede volgorde zijn aangesloten.

  • Krimptang

Een krimptang wordt gebruikt om de UTP kabel op de juiste lengte af te knippen, de kabel te strippen, de aders op de juiste lengte af te knippen, en om de connector aan de kabel vast te krimpen.

cat5e, cat6, mhz, netwerk, snelheid,


Kabeldirect | KabelBLOG